ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ
Δράσεις Γυναικείας Ενδυνάμωσης
Σεμινάριο λεκτικής και σωματικής αυτοάμυνας
Προς γυναικείο πληθυσμό
👉 Περιορισμένος αριθμός θέσεων Φόρμα συμμετοχής
ΣΑΒΒΑΤΟ 9/11
10.30- 14.00 | Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο "αίθουσα Ταε κβο ντό Βασίλης Βαργιάμης "
Απο την Άντα Τσαρέα ιδρύτρια της «Γυναικείας Ομάδας Αυτοάμυνας» του Ιδρύματος Nimertis Action Art, (FOR WOMEN), αναγνωρισμένη ακτιβίστρια από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο E.I.G.E για την ισότητα των γυναικών.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Για την σωματική αυτοάμυνα
Ένδυση: φόρμες, κολάν, κοντομάνικο μπλουζάκι, παπούτσια δεν θα χρειαστούν κατα την διάρκεια του σεμιναρίου
Να έχετε φάει 2 ώρες πριν το σεμινάριο
Για την λεκτική αυτοάμυνα
Να έχετε μαζί σας: ένα τετράδιο, ένα στυλό, ένα μαρκαδόρο, ένα περιοδικό που διαβάζετε
Άνετος Ρουχισμός
Το NIMERTIS ACTIONART ΝΠΙΔ έχει στην γενεσιουργό σύσταση του οραματική –οντολογική υπόσταση, που προσδιορίζεται από αλτρουισμό , ανιδιοτέλεια , αγάπη στον άνθρωπο σε μια ιδεαλιστική προσέγγιση ουσιαστικής Δημιουργίας και Προσφοράς . Από την σύσταση του Ιδρύματος στις 24/3/2015 κινείται: Α’ στον άξονα της Κοινωνικής δράσης και παρέμβασης για θέματα που αφορούν : 1) Την Ισότητα των Φύλων 2) Κακοποιημένες Γυναίκες – 3)Γυναίκες που τις έχουν εξωθήσει στην πορνεία- 4) Πωλητές του Περιοδικού του Δρόμου ‘’ΣΧΕΔΙΑ’’- 4) Άτομα με αναπηρία 5) Ευπαθείς ομάδες 6) Άτομα που έχουν υποστεί βία της Lgbtqi+ κοινότητας. Β’ Άξονας της δράσης και κοινωνικής παρέμβασης μέσα από Θέατρο ,χρησιμοποιώντας Τεχνικές του Θέατρου του Καταπιεσμένου - του Θεάτρου της Επινόησης και του PHYSICAL THEATRE.
Η «Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας» του NIMERTIS ACTIONART είναι προσανατολισμένη σε μια διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας. Σκοπός μας είναι να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη της βίας μέσω της αυτοπροστασίας των γυναικών και της αντιμετώπισης του κινδύνου, αν και όταν εκδηλωθεί. Μέσα από συνεχή πρακτική και προπόνηση μαθαίνουμε να αντιδράμε στην ενόχληση και στον κίνδυνο, μαθαίνουμε να είμαστε ενεργητικές και να «κρατάμε τη θέση μας», σε αντίθεση με την κοινωνικοποίηση και διαπαιδαγώγησή μας που μας θέλει παθητικές και υποτακτικές και όχι κυρίες του εαυτού μας και του σώματός μας.
Mέσα από τη λεκτική αυτοάμυνα, χωρίς βία, μόνο με το λόγο, την κίνηση, το βλέμμα και τη στάση του σώματος, αντιμετωπίζουμε καθημερινές καταστάσεις στην οικογένεια, στην εργασία και στις κοινωνικές μας σχέσεις.
Το δυνάμωμα του σώματος και η εκμάθηση τρόπων αντίδρασης έχουν σαν αποτέλεσμα και την αλλαγή της ψυχοσύνθεσής μας. Αποκτάμε πίστη στον εαυτό μας, στο σώμα μας και στις δυνάμεις μας. Αυτό, άλλωστε, πιστεύουμε ότι είναι και το «σημείο - κλειδί» για τη θεμελίωση ισότιμων σχέσεων. Όταν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και έχεις τον απαραίτητο αυτοσεβασμό, δεν μπορείς να επιτρέψεις σε κανένα και σε καμία να σε υποτιμά και να σε κακομεταχειρίζεται.
Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να νιώσουν ότι είναι δυνατές, να πάψουν να νιώθουν σαν το υποδεέστερο δεύτερο φύλο. Πιστεύουμε ότι με την πρόληψη και την αυτοάμυνα μπορούμε να έχουμε άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας.
Η ομάδα εκπαιδεύεται σε τεχνικές που βασίζονται στο Κουνγκ Φου Σαολίν και στη λεκτική αυτοάμυνα, μέσω της οποίας οι συμμετέχουσες μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τη βία με το βλέμμα, τον λόγο και τη στάση του σώματος.
Σπάμε τα Στερεότυπα
Φωνητικός Κύκλος
Από το εγώ στο εμείς,..
Ένα συλλογικό μουσικό παιχνίδι αυτοσχεδιασμού με μοναδικό όργανο τη φωνή
Ανοιχτή προς το κοινό
Απο την Αγγελική Τουμπανάκη
Διδακτόρισσα Μοριακής Ογκολογίας, Βοκαλίστρια, καθηγήτρια Φωνής, Ερευνήτρια, Καλλιτεχνική παραγωγός, Ambassador της WHF Ελλάδος
Στόχος, η ανθρώπινη επικοινωνία, η γνώση και η χαρά για τη μουσική.
Αφορά στην εμπειρία του ομαδικού αυτοσχεδιασμού, της συλλογικής δημιουργίας, και στην ανάπτυξη της μουσικότητας, μέσω της αυθόρμητης διάδρασης.
Το Circle Singing ή Vocal Circle μπορεί να περιγραφεί με πολλούς τρόπους - φωνητικός αυτοσχεδιασμός, φωνητικό jamming, add-or-change-a-part, φωνητική ορχήστρα, voicestra, ή απλά το τραγούδι. Έχει γίνει σε όλο τον κόσμο με αμέτρητους διαφορετικούς τρόπους και χρονολογείται από τις πρώτες μορφές ανθρώπινου τραγουδιού. Το Circle singing είναι mistake-free zone.
Οι φωνητικοί κύκλοι ή κύκλοι τραγουδιού είναι μία αρκετά συχνή πρακτική εκπαίδευσης στο εξωτερικό, όπου ουσιαστικά μία ομάδα ανθρώπων συγκεντρώνεται υπό την καθοδήγηση ενός καθηγητή μουσικής ή φωνητικής.
Οι φωνές ενώνονται με βάση τον στιγμιαίο αυτοσχεδιασμό. Η μέθοδος αυτη βασίζεται στην έκφραση των διαφορετικών βιωμάτων και συναισθημάτων των μελών της ομάδας, και στη διαδραστική ροή των ψυχικών δονήσεων, μέσα από την Μουσική.
Το σώμα και η φωνή συντονίζονται και γίνονται πολυδιάστατα όργανα.
Στον φωνητικό κύκλο τα μέλη πειραματίζονται εξερευνούν τα φωνητικά τους όρια, τους ξεχασμένους ήχους και αναπτύσσουν ένα φωνητικό vocabulary πέρα από τη στενή έννοια των λέξεων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να γίνει μέλος του κύκλου ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα ή τη γλώσσα του.
Δράσεις Γυναικείας Ενδυνάμωσης
“Girls for Change ” από τον οργανισμό “Women on Top” | Προς έφηβες 14-17 χρονών
👉 Περιορισμένος αριθμός θέσεων Φόρμα συμμετοχής - συγκατάθεσης κηδεμόνα
ΣΑΒΒΑΤΟ 9/11
17.00 - 19.00 | Μουσείο Τσιτσάνη
Δράση ενδυνάμωσης για έφηβα κορίτσια από τον οργανισμό “Women on Top”.
Σε αυτό το διαδραστικό εργαστήριο, που απευθύνεται σε κορίτσια 14-17 ετών, θα εξερευνήσουμε την έννοια της αυτοπεποίθησης και των πεποιθήσεών μας που καμιά φορά την αποδυναμώνουν, και θα αναρωτηθούμε γύρω από τις αξίες μας, ατομικές και συλλογικές, έτσι ώστε να αποκτήσουμε τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις και να χαράζουμε άφοβα την πορεία μας. Τέλος, θα διερευνήσουμε τι χρειαζόμαστε για να φέρουμε μια θετική αλλαγή στη ζωή μας και στη ζωή της κοινότητάς μας, έτσι ώστε να ξέρουμε, από την ίδια κιόλας μέρα, ποιο μπορεί να είναι το πρώτο βήμα μας για να διαμορφώσουμε τη ζωή μας όπως την ονειρευόμαστε!
Το WoT είναι ένας οργανισμός για την επαγγελματική και οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία με όραμά έναν κόσμο στον οποίο οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν τη δυνατότητα να γίνουν αυτό που μπορούν και θέλουν να είναι. Αποστολή των εκπαιδευτριών του WoT είναι να συμβάλουν στο να έχουν όλες ίσες ευκαιρίες στη δημόσια ζωή, μέσα από την ατομική ενδυνάμωση και την αλλαγή στο εκπαιδευτικό, εργασιακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις για την επαγγελματική και οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, για την καλλιέργεια συμπεριληπτικής κουλτούρας και την εδραίωση πολιτικών ισότητας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, καθώς και για την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας, της Πολιτείας και του εκπαιδευτικού συστήματος στα θέματα της έμφυλης ισότητας στη δημόσια ζωή μας.
Επιμορφωτικές Δράσεις
Πρόληψη βίας και διαχείρισης συγκρούσεων
Προς πολλαπλασιαστές
ΣΑΒΒΑΤΟ 9/11
17.00 - 19.00 | Αίθουσα - Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Τρικκαίων.
Απο τη Νίκη Ρουμπάνη, Πρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, συντονίστρια επιμορφωτικού έργου – ιδρύτρια της πρώτης πανελλαδικής Γραμμής ΣΟΣ
Εργαστήριο διαδραστικού, βιωματικού εκπαιδευτικού υλικού σε πολλαπλασιαστές (εκπαιδευτικούς κι επιμορφωτές) για την πρόληψη βίας και διαχείρισης συγκρούσεων με επικέντρωση στη βία των νέων και τη διαφυλική βία, με βάση τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης είναι μία γυναικεία οργάνωση βάσης με εθελοντικό χαρακτήρα . Το Δίκτυο εργάζεται ώστε να συντονίσει και να εισαγάγει δράσεις γύρω απ’ τα θέματα που αφορούν τις γυναίκες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τα θέματα ισότητας. Στους στόχους του Δικτύου περιλαμβάνονται: ίσα δικαιώματα και ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δύο φύλα, εστιάζοντας κυρίως στην προσωπική και οικονομική ανάπτυξη (ενδυνάμωση-συμμετοχή) ιδιαίτερα των κοινωνικά αποκλεισμένων γυναικών και των ανηλίκων. Το ΕΔΓΕ προτίθεται να συνεργαστεί με το FOR WOMEN ARTIVISM PROJECT με παρουσίαση εισηγήσεων και εργαστηρίου, δια ζώσης και διαδικτυακά, διαδραστικού, βιωματικού εκπαιδευτικού υλικού σε πολλαπλασιαστές (εκπαιδευτικούς κι επιμορφωτές) για την πρόληψη βίας και διαχείρισης συγκρούσεων με επικέντρωση στη βία των νέων και τη διαφυλική βία, με βάση τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αξιοποιείται βιωματικά η μυθοπλασία, η εικαστική, η θεατρική και κάθε μορφή τέχνης ως όχημα αναθεώρησης στείρων στερεοτύπων και διεύρυνση των επικοινωνιακών εργαλείων των ατόμων που θα θελήσουν να συμμετέχουν.
Θεματικός άξονας: Συμμετοχικό Θέατρο
"Support Hara” Φόρμα Συμμετοχής - FOR WOMEN Artivism Festival | 8-10 Νοεμβρίου, Τρίκαλα
1η ΜΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 17.00 – 19.00 | Κτήριο Παπαστεριάδη (κεντρικός χώρος φεστιβάλ)
Παράσταση ‘Support Hara” | Ανοιχτή προς το κοινό (ειδικά για εκπαιδευτικούς και πολλαπλασιαστές)
Παράσταση «Θεάτρου Forum» προς εκπαιδευτικούς με στόχο την πρόληψη και την διαχείριση της έμφυλης βίας από τη Θεατρική Ομάδα “Μικρός Βορράς”. Ο Μικρός Βορράς, έχοντας 12 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο θέατρο για παιδιά και νέους/ες, αποφασίζει να “αγγίξει” με τρυφερότητα και ευαισθησία το θέμα της έμφυλης βίας μέσα στο σχολικό περιβάλλον, συστήνοντας τη συμμετοχική διαδικασία του Θεάτρου - Forum. Μέσα από τη γλώσσα του συμμετοχικού θεάτρου, ο θεατής γίνεται ταυτόχρονα και πρωταγωνιστής, που δρα, αλληλεπιδρά και μπορεί να ανατρέψει την αρνητική συνθήκη που του παρουσιάζεται, με στόχο να αναζητηθεί συλλογικά η “λύση” και να προχωρήσει στη συλλογική δράση.
Τα τελευταία χρόνια, οι λέξεις “γυναικοκτονία”, “σεξουαλική κακοποίηση”, “revenge porn” βρίσκονται πλέον καθημερινά στις συζητήσεις όλων μας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που βιώνουν την αυξανόμενη βία. Οφείλουμε, λοιπόν, να δώσουμε διέξοδο στη νέα γενιά και να αναπτύξουμε τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης της κλιμακούμενης έμφυλης βίας και των βαθιά εμπεδωμένων πατριαρχικών συμπεριφορών στην ελληνική κοινωνία.
Η ιστορία της Χαράς είναι ιστορία όλων μας. Μία μαθήτρια βιώνει την πιο βάναυση μορφή της έμφυλης βίας
από εκείνον που ερωτεύτηκε. Φοβάται να μιλήσει για όσα της έχουν συμβεί. Επιπλέον, η βίαιη στιγμή
καταγράφεται από ένα κινητό τηλέφωνο και δημοσιοποιείται. Η Χαρά νιώθει τεράστια συναισθηματική πίεση,
πόνο αλλά και ενοχές. Και, όπως συμβαίνει συχνά και στη ζωή, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πλαίσιο
υποστήριξης. Τότε βιώνει το μεγάλο αδιέξοδο. Μόνη λύση η φυγή. Εδώ ακριβώς ξεκινάει το Θέατρο - Forum.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Χαρά; Πώς μπορούμε εμείς, ο καθένας και η κάθε μια από εμάς να
αποτρέψουμε το κακό τέλος; Ποιος είναι ο ρόλος μας στην ιστορία της κάθε Χαράς; Μπορούμε να αλλάξουμε
τα γεγονότα; Και αν ναι, πώς; Θεματικός άξονας: Εκπαίδευση στα Σχολεία
Γιατί αν κανείς από τους θεατές δεν μιλήσει, αν κανείς δεν αντιδράσει, τότε το τέλος θα παραμείνει το ίδιο. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή. Γι’ αυτό λοιπόν: ας παίξουμε!
Ταυτότητα Παράστασης:
Σύλληψη ιδέας - Εμψύχωση: Χριστίνα Κρίθαρη Κείμενο: Μικρός Βορράς Μουσική: Μάριος Αποστολακούλης Σκηνικά αντικείμενα-ενδυματολογία: Ιωάννα Παγιατάκη Κινησιολογική επιμέλεια: Τάσος Παπαδόπουλος Μακιγιάζ - hair styling: Στέφανος Μπαμπούλης Φωτογραφίες και video: Ζαφείρης Σαλμανλής Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τάσος Ράτζος Παίζουν & Εμψυχώνουν: Ασπασία Δήμου, Αλέξης Κότσυφας, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης Με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην εκπαίδευση.
Σπάμε τα Στερεότυπα
Διαβάζοντας τον κινηματογράφο: πώς μας βλέπουμε εμείς και πώς μας βλέπουν οι άλλοι
Ανοιχτή προς το κοινό (προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς)
ΣΑΒΒΑΤΟ 9/11
12.00- 14.00 | Μουσείο Τσιτσάνη
Από την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγο, σκηνοθέτρια.
Ένα θεατροπαιδαγωγικό και κινηματογραφικό εργαστήριο για τον τρόπο που μπορούμε να αναλύσουμε βιωματικά μια ταινία. Με αφορμές από επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους θα δημιουργηθεί ένα εργαστήριο σε τρεις χρόνους. α. Δράσεις πριν την παρακολούθηση των ταινιών που αφορούν έμφυλα στερεότυπα, στερεότυπα και αρχέτυπα της ατομικής ταυτότητας και ζητήματα φύλου,
β. κατά την παρακολούθηση των ταινιών, μέσα από ζητήματα κριτικής ανάλυσης,
γ. δράσεις μετά την παρακολούθηση των ταινιών σχετικά με την επιθυμία, την αυτοέκφραση, την αμφίδρομη σχέση πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και πώς μας βλέπουν οι άλλοι/άλλες.
Επικοινώνησε μαζί μας
Για οποιαδήποτε απορία που αφορούν στα εργαστήρια μην διστάσεις να στείλεις μήνυμα